Posicionament de l’Assemblea Territorial de Girona en referència a l’actuació dels mossos d’esquadra durant la manifestació antimonàrquica del dimecres 7 de juny de 2023

Des de l’ANC de Girona denunciem la desproporcionada, violenta i pèssima actuació dels mossos d’esquadra contra els pacífics manifestants que ahir expressàvem el rebuig ciutadà als actes de la Fundació Borbònica Princesa de Girona. A la nostra ciutat la monarquia borbònica és “non grata”. Així es va aprovar per part de l’ ajuntament després dels fets d’octubre de 2017. Que celebrin l’entrega dels seus premis a alguna ciutat on puguin ser benvinguts. A casa nostra no hi són benvinguts! L’objectiu de la manifestació d’ahir era simplement col·locar una pancarta de rebuig a l’edifici que acull la seu d’aquesta fundació. Ho van impedir un més que nombrós nombre de mossos carregant amb violència injustificada contra la gent.

Denunciem també que alguns efectius dels mossos, els més motivats a estomacar el personal, exercien il·legalment sense cap mena de número d’identificació. Els manifestants que ens trobàvem a primera línia escoltàvem perplexos com aquests agents exigien als seus superiors que comandaven l’acció poder utilitzar la violència de les porres per dispersar els manifestants.

El que ja no ens sorprèn perquè cada dia és més habitual és l’ús de la llengua castellana per part de força agents de la “nostra” policia nacional!

Des de l’ANC expressem tot el nostre suport a en Quim Tell qui va ser detingut i traslladat a dependències policials utilitzant unes maneres absolutament fora de lloc. Una vegada reduït a terra va rebre cop de genoll a l’esquena per part d’un mosso i pressió sostinguda de genoll al coll per part d’un altre “defensor” de l’ordre públic. Les nombroses imatges enregistrades així ho certifiquen.

Ens avergonyeix i molt aquesta policia. On ha quedat tot allò de “dialogar i mediar” davant d’un conflicte? On ha quedat la idea de tenir una policia cívica i moderna? Ens ho pot contestar Excel·lentíssim Sr Joan Ignasi Elena? O simplement es tracta que “l’amo de debò”, aquell qui té el despatx a Madrid, quedi ben content? Segurament que ahir els mossos van ser molt diligents i des de Madrid poden estar tranquils i satisfets. La policia autonòmica ja fa la feina a favor d’una monarquia imposada pel dictador Franco i suportada per aquest Estat que, en molts aspectes, es situa en un neofranquisme repugnant.

Des de l’ANC Girona, compromesos en la lluita cívica i pacífica pel dret del poble català a esdevenir una república independent, encoratgem la ciutadania a denunciar i rebutjar aquest tipus d’actuacions policials.

Malgrat que ens ho volen fer creure, aquí no s’ha acabat res! La lluita continua! Participeu-hi!

Girona, 8 de juny de 2023